NL EN
barcode-architects_villa-x_01_news

Villa X opgeleverd

September 11, 2017

De recent opgeleverde Villa X in Brabant kenmerkt zich door een eenvoudige vorm die massief in het groen staat. Centraal in het volume is een open leefruimte uitgespaard, ingeklemd tussen zware koppen met de besloten ruimten en overspannen door een compact dak dat oogt als een baldakijn. Door de façades naar binnen te vouwen ontstaat een verrassende relatie tussen het interieur en de bosrijke omgeving. De gevels van de privévertrekken zijn uitgevoerd in antraciet beton met een glad, reflecterend oppervlakte – verkregen door meerdere malen met de hand te polijsten. De finesse van het materiaal komt tot uitdrukking in het uitstulpende raam van de gastenkamer, dat met een elastische speelsheid van binnen naar buiten lijkt te zijn gedrukt.

 

barcode architects_dresden ferdinandplatz_news

Barcode Architects werkt aan herontwikkeling Ferdinandplatz in Dresden

August 26, 2017

Barcode Architects slaat de handen ineen met de gemeente Dresden voor de herontwikkeling van de Ferdinandplatz in de stad, gelegen op een prominente locatie in het centrum. Het multifunctionele masterplan project heeft een omvang van 120.000m2 en bestaat uit onder meer een nieuw stadskantoor, winkels, kantoren, een openbare parkeergarage en ca. 250 appartementen. Raoul Schmidt-Lamontain, verantwoordelijk wethouder in Dresden, noemt de transformatie van het plein “een belangrijke bouwsteen voor de stedenbouwkundige voltooiing van het stadshart”. De realisatie van de ‘nieuwe’ Ferdinandplatz moet in 2025 een feit zijn.

barcode-architects_cinema-enschede_news

Barcode Architects transformeert modernistisch postkantoor in Enschede tot bioscoop

July 20, 2017

Het ontwerp van Barcode Architects voor de herbestemming en uitbreiding van een modernistisch postkantoor in het centrum van Enschede is onlangs goedgekeurd door de gemeente. Het ontwerp verstevigt de architectonische identiteit van het gebouw en biedt plaats aan tien bioscoopzalen en een restaurant. Het oorspronkelijke postkantoor uit de jaren ’60, een karakteristiek modernistisch gebouw van F. Dingemans, heeft een monumentale status. De krachtige vorm van het gebouw met een lange, rechthoekige ‘balk’ rustend op hoge betonnen portalen geeft het pand een voorname uitstraling. De transformatie creëert openheid op de begane grond met een volledig transparante façade. Achter het oorspronkelijke gebouw, aan het zicht onttrokken, komen vier bioscoopzalen in een nieuw volume. Start van de werkzaamheden aan het gebouw is voorzien voor medio 2018, met een verwachte oplevering aan het eind van dat jaar.

SONY DSC

Feestelijke start bouw The Muse

June 7, 2017

Met het slaan van de eerste paal heeft wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling) het feestelijke startsein gegeven voor de bouw van The Muse aan de Wijnhaven in Rotterdam. De door Barcode Architects ontworpen 75 meter hoge toren zal met haar subtiel geknikte volume een onderscheidend silhouet vormen in de skyline van Rotterdam. Het project is een belangrijke schakel binnen de transformatie van het Maritiem District naar een aantrekkelijke nieuwe woon- en leefomgeving. De verwachte oplevering van de toren is in het eerste kwartaal van 2019.

barcode-architects_bartok_groundbreaking

Start bouw voor Bartok in Arnhem

February 22, 2017

Op woensdag 22 februari is het officiële startschot gegeven voor de bouw van het door Barcode Architects ontworpen Bartok project in Arnhem. Het feestelijke evenement werd bijgewoond door wethouder Gerrie Elfrink, vertegenwoordigers van Kondor Wessels Projecten, Fred Tuinman van investeringsmaatschappij Reggeborgh en Dirk Peters namens Barcode Architects. Het gebouw met een omvang van 9.500 m2 krijgt een gevarieerd binnenstedelijk programma met onder meer 62 appartementen, een supermarkt en twee boutieks. Op de bovenste twee verdiepingen vouwt de gevel naar binnen om plaats te maken voor ruime, luxe daktuinen die het gebouw een levendig en uniek groen beeld geven. De oplevering van het project is medio 2018 voorzien.

Barcode Architects_OMA_Caen Library_Photo by Philippe Ruault

OFFICIËLE OPENING VAN NIEUWE BIBLIOTHEEK IN CAEN

January 13, 2017

Op vrijdag 13 januari heeft de Bibliothèque Alexis de Tocqueville officieel zijn deuren geopend. De multimedia bibliotheek met een omvang van 12.500 m2 is ontworpen door OMA in samenwerking met Barcode Architects. Het maakt onderdeel uit van een ambitieus plan voor een nieuwe cultureel district dat ontwikkeld wordt langs de Bassin St. Pierre, in het hart van de Normandische stad. Karakteristiek voor het ontwerp is het kruisvormige volume en de kolomvrije panoramische leesruimte, die zich manifesteert als een open stadspodium voor kennisuitwikkeling. De Bibliothèque Alexis de Tocqueville creëert hiermee een moderne bibliotheektypologie die beantwoordt aan de nieuwste digitale ontwikkelingen.

SLUISHUIS COMPETITIE TENTOONGESTELD BIJ HET ARCHITECTUURCENTRUM AMSTERDAM

January 12, 2017

Bij het Architectuurcentrum Amsterdam is een kleine tentoonstelling te bezichtigen over de Sluishuis competitie. Het gebouw is onderdeel van het Steigereiland, een nieuwe ontwikkeling aan de noordoostelijke rand van de stad die bestemd is voor experimentele woonvormen. Als onderdeel hiervan, voorziet het ontwerp voor Sluishuis in een grote diversiteit aan typologieën, brengt het een hoge dichtheid terug naar de menselijke maat en weet het de publieke ruimte te verbinden met het IJmeer. Naast de winnende inzending van BIG en Barcode Architects, worden ook de inzendingen van OMA, Neutelings Riedijk en Felix Claus Dick van Wageningen gepresenteerd. De tentoonstelling sluit op 28 februari.

BARCODE Architects_Sluishuis_01 Entrance

BIG & BARCODE WINNEN OPDRACHT SLUISHUIS IN AMSTERDAM

November 28, 2016

Barcode Architects heeft samen met BIG (Bjarke Ingels Group) en ontwikkelaars VORM / BESIX de prestigieuze competitie gewonnen voor het Sluishuis, een multifunctioneel gebouw bij het Steigereiland-Noord in Amsterdam. Het ontwerp krijgt zijn dynamische vorm door de schuin aflopende gevels met groene terrassen in de richting van IJburg en een opgetilde hoek richting het water, als poort voor binnenvarende schepen. Het Sluishuis verbindt IJburg als opkomende buurt met het centrum van Amsterdam. Het project heeft een omvang van 46.000 m2 BVO en bestaat uit 380 energieneutrale appartementen, 4.000 m2 BVO aan gemeenschappelijke en /of commerciële ruimten zoals een restaurant en een zeilschool, ondergronds parkeren en een waterprogramma met plek voor ongeveer 30 varende woonschepen.

BARCODE Architects_ESL_Utrecht University

Constructie van het Earth Simulation Laboratory vordert gestaag

November 4, 2016

De constructie van het Earth Simulation Laboratory, het nieuwe onderzoeksgebouw voor experimentele natuurkunde voor de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht, vordert gestaag. Het ontwerp dat in stand is gekomen in samenwerking met ABT, vervangt het voormalige Robert J. van de Graaff-gebouw dat eerder dit jaar is gesloopt. De betonnen hoofddraagstructuur van het originele gebouw is gehandhaafd en zal worden bekleed met een innovatieve energiebesparende klimaatgevel. De nieuwe gevel wordt voorzien van een band van betonnen panelen met een abstracte weergave van de Nederlandse Delta, die een visuele representatie biedt van het onderzoek dat in het gebouw plaatsvindt.

De bouw van het complex is in Oktober begonnen en wordt naar verwachting opgeleverd aan het eind van 2017.

BARCODE Architects_The Muse_Wijnhaven 69 Rotterdam

VERKOOP VAN ‘THE MUSE’ OFFICIEEL GESTART

October 19, 2016

Appartementen in ‘The Muse’ zijn op 15 oktober jl. officieel in de verkoop gegaan. Op het evenement, dat plaats vond naast de projectlocatie in het restaurant Hangar85, waren veel belangstellenden afgekomen. De luxe woontoren die gebouwd gaat worden aan de Wijnhaven 69 in Rotterdam, biedt hoogwaardige appartementen met riante balkons, terraswoningen met exclusieve dakterrassen en een collectieve daktuin op de 5e verdieping. Daarnaast draagt het gebouw bij aan de creatie van een levendige kade aan de Wijnhaven met een transparante begane grond, met direct daarboven woningen met relatie tot het water. Het geheel vormt een herkenbaar silhouette in de skyline van Rotterdam.

De bouw van het complex zal aanvangen in het voorjaar van 2017 en wordt naar verwachting opgeleverd aan het eind van 2018.
Meer informatie kan gevonden worden op de projectwebsite: http://themuseofrotterdam.nl/