NL EN
170925_view1_news

Barcode Architects runner-up for the redevelopment of Mannheim University

November 14, 2017

The urban vision Barcode Architects designed for the Mannheim University campus was announced as the runner-up proposal. The design deliberately dispenses the placement of university buildings in the Friedrichspark, which would be used as a university garden. Instead, the park is restored. By activating the adjacent green spaces, a sequence of varied outdoor spaces is created in connection with the Rhine. The plan is complemented with the design of modern and attractive buildings. They provide a view over the surrounding observatory and church, as well as over the Friedrichspark and create a new entrance to the city by reactivating the harbour area. The University’s modern data center is designed as an inviting building in a strong relationship with both the park and the observatory. The overall proposal activates the urban space with a futureproof vision for the Bismarckstraße and the city of Mannheim.

barcode-architects_dresden-elbviertel_courtyard_news

Project for Elbviertel in Dresden officially approved

October 5, 2017

Barcode Architects’ winning proposal for Elbviertel in Dresden, designed in collaboration with LOLA Landscape Architects, has officially been approved by the city as part of the zoning plan. The project’s elegantly curved building ensemble frames a pleasant green courtyard on the banks of the Elbe, and a strong identity is created by the relation with the historic Villa Grunt and with the “White Factory”. Its mixed-use program includes 6,340m2 of housing, retail, workshops, and offices. At the project’s centre is a vibrant park, which is part of a landscaped green zone along the north bank of the Elbe river. The design is part of the Leipziger Vorstadt district, and is connected to the harbour area development that is expected to reach completion in 2020. Elbviertel is Barcode Architects’ second project in Dresden. Earlier this year, the office announced their winning proposal for Ferdinandplatz.

barcode_bijlmerbajes_view001_corner_copyrightwax05x

BYE BYE BAJES

October 2, 2017

The submission of Barcode Architects for the redevelopment of the Bijlmerbajes is part of the exposition Bye Bye Bajes. The exhibition runs from October 3 to October 29 and is hosted in the former Bijlmerbajes. The exposition shows the overview of plans of the five selected consortia. Commissioned by Vastint, Barcode Architects made an urban plan and architectural proposal for this comprehensive and ambitious urban development.

barcode-architects_villa-x_01_news

Villa X completed

September 11, 2017

The recently completed Villa X in Brabant (NL) combines solid and void in a geometrically minimalistic composition. By folding the front and back facades inwards, the open living space – the “void” – is fluently connected to the surrounding nature. Two closed blocks at both ends mark the “solid” private spaces, which contain the guest and private living quarters. These private spaces are covered by hefty anthracite concrete walls, with a smooth, reflective finish achieved by multiple layers of hand-polishing. The protruding guest room window is cast into the wall, appearing to have been pulled out from an elastic surface.

barcode architects_dresden ferdinandplatz_news

BARCODE ARCHITECTS ARE WORKING ON THE REDEVELOPMENT OF FERDINANDPLATZ IN DRESDEN

August 26, 2017

Barcode Architects are working with the municipality of Dresden on the redevelopment of Ferdinandplatz. The 120,000m2 mixed-use masterplan is prominently located in the city centre, and includes a new city hall, shops, offices, a public underground parking garage and ca. 250 apartments. Raoul Schmidt-Lamontain, the Dresden alderman responsible for the project, has described the transformation as “an important building block for completing the urban regeneration of the city centre”. The ‘new’ Ferdinandplatz is expected to reach completion in 2025.

barcode-architects_cinema-enschede_news

Barcode Architects to transform modernist post office in Enschede

July 20, 2017

Barcode Architects’ design for the transformation of the modernist post office in the heart of Enschede into a Vue cinema has officially received the City’s approval. The proposal accommodates 10 cinema auditoria and a restaurant, while strengthening the building’s architectural identity. Realized by F.C.J. Dingemans in the 1960s, the original post office’s characteristic modernist design has earned it a monumental status. It has a bold formal composition with a long enclosed rectangular ‘bar’ resting on double-height concrete portal frames, giving the Boulevard a dignified scale. The proposed transformation opens the ground floor with a completely transparent façade. Behind the original building, hidden from view, four new cinema auditoria will be added in a new volume. Construction is expected to begin in mid-2018, reaching completion by the end of the year.

SONY DSC

Festive Groundbreaking for The Muse

June 7, 2017

By driving the first pile into the ground, alderman Ronald Schneider (Urban Development) gave a festive start to the construction of The Muse at Wijnhaven in Rotterdam. The 75m-high tower designed by Barcode Architects will add a distinctive silhouette to the Rotterdam skyline with its subtly bent shape, outlined by a prominent concrete “wrap”. The project is an important link within the transformation of the Maritime District into an attractive new residential and living environment. Expected completion is in the first quarter of 2019.

barcode-architects_bartok_groundbreaking

Official Groundbreaking Ceremony for Arnhem Bartok

February 22, 2017

Barcode Architects officially broke ground on the Bartok inner city development in Arnhem on Wednesday, February 22. The press event was attended by Alderman Gerrie Elfrink, by representatives of the developer Kondor Wessels Projecten, by investor Fred Tuinman of Reggeborgh, and by Dirk Peters of Barcode Architects. The 9,500m2 high-end development takes on an inner-city scale with folded set-back roof terraces on its upper levels and an angled façade towards the square. At the same time, it increases density with 62 mid-sized apartments, and adds public program on the ground floor with a supermarket and two boutique shops. The completion of the Bartok development is expected in June 2018.

Barcode Architects_OMA_Caen Library_Photo by Philippe Ruault

OFFICIAL OPENING OF THE NEW CAEN LIBRARY

January 13, 2017

The new Bibliothèque Alexis de Tocqueville officially opened its doors on January 13 2017. The 12.500m2 multimedia library, designed by OMA in collaboration with Barcode Architects, is part of an ambitious new cultural district being developed along the Bassin St. Pierre in the heart of the Normandy city. The building design is characterized by its specific cross-shaped volume and by its column-free panoramic reading room. As the digital revolution re-shapes the library typology, the Bibliothèque Alexis de Tocqueville’s vast public interior responds by transforming the traditionally introverted reading place into an open public forum for knowledge exchange.

BIG_Barcode Architects_sluishuis_news

SLUISHUIS COMPETITION EXHIBITED AT THE ARCHITECTUURCENTRUM AMSTERDAM

January 12, 2017

On view in the Architectuurcentrum Amsterdam is a mini exhibition about the competition for Sluishuis. The building is part of Steigereiland, a new development on the city’s north-eastern edge dedicated to experimental forms of housing. As part of it, the Sluishuis proposes a contemporary housing typology that offers strategies for accommodating social diversity, building high-density at the human scale, and connecting public space to the IJ Lake. Next to the winning project by BIG and Barcode Architects, the entries by OMA, Neutelings Riedijk and Felix Claus Dick van Wageningen are also being presented. The exhibition closes on February 28.